Ruinele și Biserica Brâncovenească Doicesti

Ruinele și Biserica Brâncovenească Doicesti informatii

imaginea utilizatorului Roxana

Nota obiectiv (review)

0
Nici un vot inca

Tip obiectiv: 

  • Biserica

Pe teritoriul comunei Doicesti sunt amplasate monumente si ansambluri de arhitectura, ce constituie un potential turistic:
1. BISERICA "NASTEREA MAICII DOMNULUI" - 1706;
2. RUINELE CURTII BRANCOVENESTI - 1706.

Constantin Brancoveanu a construit pe proprietatile din Doicesti o casa domneasca in stilul epocii si in mijlocul curtii.

In jurul casei domnesti se afla zidul de incinta, de constructie specific brancoveneasca, folosindu-se piatra de rau incastrata in casete de caramida.
Astazi, din fosta casa domneasca ridicata la Doicesti de Domnitorul Constantin Brancoveanu n-a mai ramas nimic. In schimb, zidul se pastreaza intr-o stare relativ buna in partea de sud si vest, in aceste locuri ridicandu-se pana la inaltimea de 6 m; pe latura de nord, zidul este in mare parte daramat iar spre vest se vad inca temeliile.
Zidul este prevazut cu metereze contraforte dreptunghiulare, ceea ce dovedeste intentia de a se crea un bloc bine intarit care sa reziste la atacuri.
Curtea Domnitorului Constantin Brancoveanu se compune dintr-un complex de cladiri: in afara casei domnesti se intalnesc si azi, pe peretele de vest urme de constructii care indica faptul ca in aceasta parte se aflau grajdurile, hambarele, locuintele slugilor.
In apropierea casei domnesti, Constantin Brancoveanu a construit o biserica de piatra. Constituita in plan de nava dreptunghiulara si boltita cu doua calote semicilindrice, este alcatuita dupa cerintele cultului, avand altar, naos, pronaos, la care se adauga un pridvor la vest cu calota semicilindrica.
Coloanele ce inconjoara pridvorul sunt torsionate, frumos daltuite din piatra, avand la partea inferioara si superioara decoratii florale. In partea superioara stalpii sunt uniti intre ei de arcade trilobate.
Pictura exterioara atinge maximum de inflorire in epoca brancoveneasca la Biserica din Doicesti, aceasta fiind cea mai frumos decorata dintre bisericile brancovenesti cu pictura exterioara.
Biserica prezinta numeroase sculpturi, se remarca coloanele pridvorului.
In interiorul bisericii se pastreaza pictura in fresca, facuta in timpul lui Constantin Brancoveanu. Se distinge fresca votiva, reprezentand intreaga familia a lui Constantin Brancoveanu: sotia, cei patru fii - Constantin, Stefan, Radu, Matei si pe cele sapte fiice - Stanca, Maria, Smaragda, Ilinca, Safta, Ancuta, Balasa.
Pe peretele dinspre sud, fresca infatiseaza pe parintii domnitorului : tatal - Papa Brancoveanu (stramos al lui Matei Basarab) si mama - Stanca Cantacuzino (fiica postelnicului Constantin Cantacuzino).

Adresa

Str. C-tin Brâncoveanu

Telefoane

[node:field-telefon]

Locatia

Localizare

Doicesti

Doicesti 
Romania
Latitude: 44.996404
Longitude: 25.403454

  

Like

like2

Comentarii despre obiectivul turistic

Oferte cazare

 

Cazare la Pensiunea Dracula din Doicesti Doicesti judetul Dambovita. Pensiunea Dracula din Doicesti Doicesti judetul Dambovita dispune de 5 camere ( spatii ) cu un total de 12 locuri.