Pestera Polovragi

Pestera Polovragi informatii

Nota obiectiv (review)

0
Nici un vot inca

Tip obiectiv: 

  • Pestera

Pestera Polovragi Masivul Parâng

Pestera Polovragi din Polovragi judetul Gorj este localizata  in Munții Parâng ,pe cheile Oltețului, la o altitudine de 670 m. Drumul de acces porneste din comuna Polovragi  trece pe langa manastire  se intra in Cheile Oltetului , iar dupa 200 - 300 m se ajunge la pestera.

Este a treia pestera din Romania ca numar de vizitatori, dupa Pestera Muierilor si Pestera Ursilor

Este celebra prin grota de la intrare si prin galeriile ei lungi( care nu pot fi vizitate in totalitate).

Legenda spune ca zeul dacilor Zamolxe s-ar fi retras in Pestera Polovragi, dupa cucerirea Daciei de către romani. Aici in pestera se afla „Tronul lui Zamolxe“, o forma calcaroasa care seamana cu un jilt. Iar picaturile de apa ce cad de pe varfurile stalactitelor ar fi lacrimile acestuia, care plangea soarta poporului sau.

Este posibil ca denumirea localităţii şi implicit a peşterii şi mănăstirii, să fie de origine dacică, cuprinzând în sine o criptogramă nedescifrată încă, despre vreo concepţie a strămoşilor noştri referitoare la credinţa lor religioasă sau la practicile medicale atât de răspândite în viaţa lor. Această legendă este consemnată şi de Alexandru Vlahuţă în „România Pitorească”, 1901, prin descrierea zeului protector Zamolxe care îndemna poporul dac la luptă, pentru apărarea gliei strămoşeşti împotriva cotropitorilor, iar „stropii ce se preling şi picură şi azi din steiurile acestea sunt lacrimile lui”, care deplâng soarta poporului dac cucerit de romani.

Se spune ca, vracii daci prelucrau o plantă rară ,magica, numită povragă, polvragă, sau polovragă, capabilă să vindece toate bolile . Aceasta plantă  a disparut în zilele noastre.

Este o peşteră caldă şi umedă având o temperatură constantă de 9 grade şi umiditate medie – 90%).

 În funcţie de impurităţile pe care le transportă apa în galeria principală, aceasta îşi schimbă culoarea din aval către amonte, pe porţiuni care au căpătat, în timp, denumiri precum: Bolta însângerată, Camera Albă, Sala Divină.

Întâlnim câteva specii de animale printre care liliecii de pestera din Ordinul Microchiroptera, Genul Rhynophus, numit popular liliacul cu potcoavă, din cauza formei de potcoavă a pliului ce le înconjoară nasul .În afara pesterii găsim două specii de păsări foarte rare : lăstunul de stâncă și fluturașul de stâncă

Apartine de Muzeul Gorjului - Târgu Jiu

Program

Zilnic 10:30 - 18:00
LUNI închis

Adresa

Polovragi, judetul Gorj, cod postal 217365

Locatia

Localizare

Obiectiv Pestera Polovragi Muntii Parang Cheile Oltetului

Polovragi 
Romania
Latitude: 45.200646
Longitude: 23.780929

  

Like

like0

Comentarii despre obiectivul turistic

Obiective asemanatoare

Peștera Muierii din Baia De Fier judetul Gorj

 Se mai regaseste sub denumirea de Pestera Muierilor
Peștera Dâmbovicioara din Dâmbovicioara judetul Arges

Descriere :
Peștera Ialomicioara din Moroeni judetul Dambovita

Muzeul are ca profil Stiințele naturii - Pesteri
Peștera Meziad din Remetea Meziad judetul Bihor

Muzeul are ca profil Stiințele naturii - Peșteri
Peștera Scărișoara

Ghețarul de la Scărișoara din Garda de Sus

Oferte cazare

 

Cazare la Pensiunea Saradavy din Polovragi Polovragi judetul Gorj. Pensiunea Saradavy din Polovragi Polovragi judetul Gorj dispune de 10 camere ( spatii ) cu un total de 20 locuri.

 

Cazare la Pensiunea Casa Din Salcami din Polovragi judetul Gorj. Pensiunea Casa Din Salcami din Polovragi judetul Gorj dispune de 8 camere ( spatii ) cu un total de 16 locuri.

 

Cazare la Camere Mili din Polovragi Polovragi judetul Gorj. Camere Mili din Polovragi Polovragi judetul Gorj dispune de 5 camere ( spatii ) cu un total de 10 locuri.

 

Cazare la Camere Miraj din Polovragi Polovragi judetul Gorj. Camere Miraj din Polovragi Polovragi judetul Gorj dispune de 5 camere ( spatii ) cu un total de 10 locuri.

 

Cazare la Hostel Pan din Polovragi Polovragi judetul Gorj. Hostel Pan din Polovragi Polovragi judetul Gorj dispune de 3 camere ( spatii ) cu un total de 6 locuri.